În ultimii ani, popularitatea sistemelor fotovoltaice a crescut eficienței energetice pe care o oferă, cât și a impactului benefic pe care îl au asupra mediului.
Află din articolul nostru ce presupune folosirea unui sistem fotovoltaic, ce beneficii oferă și care sunt oportunitățile de dezvoltare pe care le poți obține.
Ce sunt sistemele fotovoltaice?
Pentru a putea capta și transforma radiațiile solare în energie electrică sunt necesare
sisteme fotovoltaice. Ele reprezintă nu doar o sursă regenerabilă de alimentare cu energie, ci și o metodă mai puțin dăunătoare decât combustibilii fosili.
Modul de funcționare a unui sistem fotovoltaic este relativ simplu: razele soarelui sunt captate cu ajutorul celulelor fotovoltaice și transformate, prin intermediul unui invertor, în energie fotovoltaică.
Ce sunt panourile fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice sunt, poate, cel mai important element al unui sistem fotovoltaic, pentru că au rolul de a converti lumina soarelui în energie electrică. În alcătuirea unui panou fotovoltaic, stau mai multe componente:
- Celule fotovoltaice – sunt straturi subțiri confecționate, de obicei, din siliciu, care absorb fotoni din lumina solară și generează curent electric.
- Rame sau suporturi – panourile fotovoltaice sunt montate pe suporturi care le susțin și le fixează în poziția potrivită. Aceste elemente pot fi realizate din aluminiu sau alte materiale rezistente.
- Sticlă de protecție – de obicei, partea frontală a panourilor solare este acoperită cu sticlă transparentă sau sticlă solară, care ajută la protejarea celulelor fotovoltaice de condițiile meteorologice sau de praf.
- Straturi de antireflexie – pe partea superioară a celulelor fotovoltaice și a sticlei de protecție pot fi aplicate straturi de antireflexie, care ajută la îmbunătățirea eficienței și a performanței panourilor fotovoltaice.
Unde se pot utiliza panourile fotovoltaice?
Datorită eficienței energetice pe care o oferă, panourile fotovoltaice sunt utilizate atât pentru proiectele rezidențiale, cât și pentru cele industriale, în domenii precum agricultură sau turism.
5 aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi sistemul fotovoltaic
În momentul în care optezi pentru instalarea unui sistem fotovoltaic ar trebui să iei în calcul câteva criterii importante care te vor ajuta să ajungi la performanțele energetice dorite:
- Spațiul disponibil – evaluează spațiul pe care îl ai disponibil pentru amplasarea sistemului fotovoltaic (pe acoperis sau în curte). Așa îți vei da seama care dintre opțiuni este mai potrivită.
- Necesarul energetic – calculează nevoile pe care le ai din punct de vedere energetic, în funcție de numărul de kW pe care îl consumi într-o lună.
- Permisiuni și reglementări – verifică cerințele legale și reglementările din zona ta. Unele locuri pot impune restricții pentru amplasarea panourilor solare.
- Orientarea – ia în calcul că panourile fotovoltaice funcționează cel mai bine atunci când sunt orientate spre sud. În cazul în care nu poți obține orientarea ideală, există sisteme cu urmărire a soarelui care pot ajusta poziția panourilor.
- Analiza financiară – calculează costurile de instalare și beneficiile economice ale unui sistem fotovoltaic. Include în evaluare costurile inițiale, finanțările disponibile și economiile estimate pe termen lung.
De ce e important să ai sisteme de energii regenerabile?
Sistemele fotovoltaice sunt printre cele mai importante echipamente electrice, care nu doar că oferă eficiență energetică, dar joacă și un rol important în protejarea mediului înconjurător.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemelor fotovoltaice este că nu eliberează gaze cu efect de seră în atmosferă, așa cum fac combustibilii fosili, petrol sau gaz. Așadar, prin evitarea utilizării acestor combustibili putem contribui semnificativ la reducerea schimbărilor climatice.
De asemenea, fiind o resursă inepuizabilă, soarele poate fi folosit permanent și, în acest mod, contribuim la reducerea presiunii asupra resurselor limitate de combustibili clasici.
Avantajele și dezavantajele sistemelor fotovoltaice
Cu toate că achiziția unui sistem fotovoltaic poate reprezenta o investiție inițială mare, beneficiile pe care ți le poate aduce pe termen lung sunt semnificative:
- Reduc facturile la energie electrică – în funcție de dimensiune și de putere, sistemul fotovoltaic poate genera suficientă energie pentru a-ți asigura necesarul energetic. nu va mai fi nevoie să apelezi la furnizori.
- Pot fi achiziționate prin subvenții – există programe de finanțare pentru sisteme fotovoltaice precum Casa Verde sau ElectricUp, cu ajutorul cărora poți acoperi, aproape complet, costurile de achiziție și instalare ale panourilor solare.
- Sunt rezistente – majoritatea panourilor fotovoltaice au o durată de viață de aproximativ 25 de ani, ceea ce îți permite să le folosești pe termen lung. De asemenea, întreținerea lor este destul de simplă.
- Îți oferă independență energetică – dacă optezi pentru instalarea unui sistem fotovoltaic off-grid, vei obține independență față de furnizorii clasici de energie electrică.
Pe lângă avantajele pe care le oferă, sistemele fotovoltaice au, însă, și câteva dezavantaje:
- Dependența de lumina solară: sistemele fotovoltaice depind de lumina soarelui pentru a genera energie electrică, ceea ce înseamnă că producția de energie poate varia în funcție de condițiile meteorologice și de momentul zilei.
- Costurile inițiale crescute: investiția într-un sistem fotovoltaic poate implica sume ridicate, la început. Totuși, ele pot fi amortizate, în timp, datorită cantității de energie produsă.
- Eficiența redusă în condiții nefavorabile: eficiența sistemului fotovoltaic poate scădea în zilele înnorate sau noaptea. Din acest motiv, poate fi necesară achiziționarea unei baterii care să stocheze surplusul de energie și să îl livreze în momentele în care este nevoie.
- Spațiul de instalare: instalarea unui sistem fotovoltaic necesită un spațiu mai vast, fie pe acoperișul casei, fie pe terenul adiacent. Așadar, poate fi problematic în cazul locațiilor cu spațiu limitat sau cu reglementări stricte.
Oportunități de dezvoltare cu ajutorul sistemelor de energii regenerabile
Pe lângă eficiența energetică pe care o oferă, sistemele de energie regenerabilă pot reprezenta adevărate oportunități de dezvoltare, fie pentru propria locuință, fie pentru marile companii.
Aici, putem vorbi despre sistemele fotovoltaice on-grid care sunt conectate la rețeaua electrică națională și care pot genera o sursă de venit în plus.
Principalul avantaj al unui sistem fotovoltaic on-grid este că surplusul de energie produsă de panourile fotovoltaice poate fi livrată în rețea, proprietarul sistemului primind o compenasație financiară.
În schimb, în perioadele de vreme nefavorabilă sau pe timpul nopții, când sistemul o cantitate mai mică de energie, o vei putea folosi pe cea din rețea.
Panouri fotovoltaice Consotech
- Kit-ul fotovoltaic 3kWp monofazat are sistem de prindere pe acoperiș Lindab și oferă o cantitate de energie de 3,6 MWh/an. Este format din 7 panouri fotovoltaice monocristaline de 450 W LONGi, invertor Huawei, accesorii electrice și de montaj.
- Kit-ul fotovoltaic 5kWp monofazat este format din 12 panouri fotovoltaice monocristaline de 450 W LONGi, invertor Huawei și alte accesorii pentru montaj. Oferă până la 6 MWh/an și are sistem de prindere pe acoperiș de țiglă metalică Lindab.
- Kit-ul fotovoltaic 8kWp monofazat generează 9 MWh/an și este compus din: 17 panouri fotovoltaice monocristaline de 450 W LONGi, invertor Huawei și accesorii pentru montaj. Acest kit fotovoltaic are sistem de prindere pe acoperiș de țiglă metalică Lindab.
- Kit-ul fotovoltaic 8kWp trifazat are structura de prindere pe acoperiș de țiglă metalică Lindab și generează până la 9 MWh anual. Este format din următoarele componente: 17 panouri fotovoltaice monocristaline de 450 W LONGi, invertor Huawei și accesorii pentru montaj.
- Kit fotovoltaic 10kWp trifazat este format din sistem de prindere pe acoperiș de țiglă metalică Lindab, 22 de panouri fotovoltaice monocristaline de 450 W LONGi, invertor Huawei și accesorii pentru montaj. Sistemul generează 12 MWh anual.
Utilizarea sistemelor fotovoltaice joacă un rol important în obținerea eficienței energetice atât în proiectele rezidențiale, cât și în cele industriale. Dacă ai și tu în plan instalarea de panouri solare, poți lua legătura cu unul dintre
specialiștii Consolight.