În decursul ultimilor ani, sistemele Smart au prins popularitate nu doar datorită ușurinței cu care se folosesc, ci și utilității pe care o au în aplicațiile casnice sau industriale.
Descoperă, din articolul nostru, ce este un sistem Smart, cum se folosește și care sunt trendurile din acest domeniu.

Ce sunt sistemele Smart?

Sistemele Smart sunt sisteme tehnologice care utilizeaza senzori, software-uri sau conexiune la internet pentru a furniza funcționalități și servicii avansate, realizând acțiuni fără intervenția umană directă. Pentru a ne imbunatati munca zilnica, au fost create aceste sisteme Smart.

Ce criterii trebuie să îndeplinească un sistem pentru a fi Smart?

Scopul principal al unui sistem Smart este de a îmbunătăți eficiența procesului de folosire sau de producție, dar și comoditatea utilizatorului.

Așadar, câteva dintre criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească un sistem pentru a fi Smart sunt:

 • Conectarea la internet – un sistem Smart trebuie să aibă capacitatea de a se conecta la rețea și la internet. Astfel, se permite controlul și monitorizarea sistemului de la distanță, prin telefon sau tabletă.
 • Senzori – sistemele Smart sunt echipate cu senzori speciali, care pot măsura temperatura, umiditatea, lumina, mișcarea, presiunea sau calitatea aerului, pentru a crește gradul de confort dintr-o locuință sau fabrică.
 • Automatizare – un aspect-cheie al sistemelor Smart este capacitatea de a automatiza diferite funcții sau acțiuni. Aici, putem include programarea automată a luminilor, a încălzirii sau a sistemului de ventilație, în funcție de preferințele utilizatorului.
 • Controlul la distanță – utilizatorii trebuie să poată controla sistemul, prin intermediul telefonului sau a unei platforme online, pentru a avea acces la el, indiferent de locație.
 • Securitate – din cauza conectării la internet, sistemele Smart trebuie să fie echipate cu măsuri de securitate solide pentru a proteja datele stocate împotriva amenințărilor cibernetice.
 • Adaptabilitate și extensibilitate – un sistem Smart ar trebui să fie adaptabil la nevoile și preferințele utilizatorilor și să permită adăugarea ulterioară de dispozitive sau funcționalități.
Ce înseamnă un ecosistem SMART?

O parte importantă a domeniului tehnologic este reprezentată de ecosistemele Smart. Ele constituie un grup de instrumente Smart, fie dintr-o locuință sau fabrică, ce pot să comunice între ele prin automatizări, chiar dacă vin de la brand-uri diferite. În esență, un astfel de ecosistem este construit pe principiile Internet of Things (IoT) și include elemente precum: dispozitive inteligente, software-uri, sisteme de securitate.

Care sunt avantajele sistemelor SMART complete?

Un sistem Smart complet are numeroase avantaje, nu doar pentru economia de energie, ci și pentru reducerea poluării.

Acestea sunt:

 • Comoditate – sistemele Smart sunt concepute pentru a face viața mai simplă. Ele permit controlul și automatizarea unor sarcini, precum gestionarea iluminatului, a temperaturii sau a dispozitivelor electronice, fără a necesita intervenție manuală constantă.
 • Economie de energie – sistemele Smart pot contribui semnificativ la economisirea energiei, datorită monitorizării eficiente a dispozitivelor și a iluminatului. De exemplu, acestea pot ajusta temperatura, în funcție de preferințele utilizatorului și pot opri automat dispozitivele care nu sunt utilizate.
 • Siguranță – sistemele Smart pot îmbunătăți siguranța locuinței sau a fabricii, prin intermediul dispozitivelor de securitate inteligente. Astfel, acestea vor alerta utilizatorii, în timp real, în caz de evenimente neașteptate.
 • Reducerea poluării și impactului asupra mediului – sistemele Smart ajută la diminuarea amprentei de carbon, prin optimizarea consumului de energie.
 • Costuri reduse – deși investiția într-un sistem Smart poate fi mai mare, aceasta se va amortiza, în timp, datorită economiei de resurse și energie.

5 idei de automatizare cu sisteme SMART pentru clădiri industriale

În domeniul industrial, automatizările cu sisteme Smart pot fi soluții care să economisească timp și să ofere o eficiență crescută a proceselor de producție. Automatizările pot fi întâlnite în aplicații diverse, precum sisteme de încălzire, de iluminat, de acces sau de ventilație.

Iată 5 idei de automatizare cu sistemele Smart pentru clădiri industriale pe care le poți implementa pentru afacerea ta:

 • Controlul și monitorizarea eficientă a sistemelor HVAC – sistemele HVAC au rol în încălzirea, ventilația și îmbunătățirea calității aerului. Automatizarea unui astfel de sistem va reduce consumul de energie, întrucât va fi folosit doar când este necesar, în funcție de preferințele utilizatorului.
 • Automatizarea proceselor de producție – pot fi utilizați senzori IoT care să monitorizeze și să controleze parametrii de producție, precum temperatura, presiunea și umiditatea.
 • Gestionarea stocurilor de produse – poate fi folosită tehnologia RFID și IoT, pentru a urmări și a gestiona, automat, stocurile de materiale și produse, precum și pentru a optimiza traseele de livrare.
 • Controlul porților de garaj industriale – porțile sau ușile de garaj pot fi închise sau deschise, în mod automat, cu ajutorul telefonului sau al tabletei.
 • Optimizarea iluminatului în spațiile de producție – sistemele de iluminat LED pot crea condiții de lucru ideale și pot fi setate să se oprească atunci când nu mai detectează mișcare.
Cele mai apreciate 3 soluții SMART pentru clădiri de birouri

Pe lângă locuințe și clădiri industriale, soluțiile Smart sunt utilizate și în spațiile de birouri, unde pot ajuta la creșterea gradului de confort și de eficacitate al angajaților.
Cele mai populare 3 soluții Smart pentru clădirile de birouri sunt:

 • Sisteme de securitate și control – pot fi folosite carduri inteligente sau sisteme de recunoaștere facială pentru a permite accesul în clădire.
 • Sisteme de umbrire – ajută la crearea unei atmosfere plăcute și controlează lumina solară, în funcție de momentul zilei.
 • Sisteme de vizualizare – te ajută să vezi toate funcționalitățile clădirii sau să rezervi o cameră, în cazul în care ai o ședință.
Sisteme SMART: Control total în timp real

După cum spuneam, unul dintre cele mai importante beneficii ale sistemelor Smart este că pot fi controlate, în timp real, prin intermediul dispozitivelor conectate la internet – smartphone sau tabletă.
Această funcție de control este utilă mai ales în cazul unui Smart Home, unde utilizatorul poate seta sistemele din casa lui, în funcție de preferințe:
–> poate să crească sau să scadă temperatura din camera;
–> poate să tragă jaluzelele sau să își pregătească cafeaua, toate dintr-un singur click.

Conectarea sistemului la telefon sau la tabletă se face destul de simplu, iar numarul de pasi poate varia în funcție de specificațiile fiecărui produs:
1. Descarcă aplicația corespunzătoare sistemului.
2. Conectează dispozitivul SMART la rețeaua Wi-Fi.
3. Configurează sistemul SMART din aplicația mobilă.
4. Personalizează setările sistemului, în funcție de nevoile și dorințele tale.

Cum poți obține eficiență maximă prin automatizări?

În domeniul tehnologic, automatizările au rolul de a ușura procesele de utilizare sau de producție pentru a facilita economia de timp și de resurse.
Mai jos gasesti recomandările noastre care te vor ajuta să obții eficiență crescută prin folosirea unor astfel de tehnologii:

 • Analizează procesele actuale – înainte de a automatiza, analizează procesele și fluxurile de lucru existente. Astfel, vei identifica zonele în care intervenția umană poate fi înlocuită sau îmbunătățită prin automatizare.
  Setează obiective clare – stabilește câteva rezultate pe care îți dorești să le obții în urma automatizării – reducerea costurilor, creșterea productivității sau îmbunătățirea calității serviciilor.
 • Selectează tehnologiile potrivite – alege tehnologiile și instrumentele de automatizare potrivite nevoilor tale. Ia în considerare soluții software, roboți de procesare a datelor, IoT (Internet of Things) sau alte tehnologii relevante.
 • Automatizează procesele repetitive – identifică sarcinile repetitive, care pot fi automatizate. Aici putem include procesarea datelor, trimiterea de e-mailuri sau gestionarea stocurilor.
 • Integrează sistemele – asigură-te că sistemele de automatizare sunt integrate și pot comunica între ele, astfel încât să obții eficiența dorită.
 • Monitorizează datele – implementează sisteme de monitorizare a datelor pentru a evalua eficiența automatizării. Astfel, vei putea identifica și optimiza continuu procesele.
 • Evaluare periodică – revizuiește regulat procesele și sistemele automate pentru a observa dacă îndeplinesc obiectivele stabilite și dacă există oportunități pentru îmbunătățire.

Proiectează-ți inteligent clădirile cu ajutorul specialiștilor. Pentru ca totul să fie perfect funcțional și integrat, echipa Consotech este alegerea potrivită pentru proiectele tale.

Soluțiile SMART de la Consotech:
 • Securitate inteligentă
 • Comandă încălzire
 • Comandă ambient
 • Comandă climatizare
 • Aparataj terminal SMART
 • Tablouri comenzi KNX
 • Video interfonie
 • Stații încărcare auto, etc.

Sistemele Smart, împreună cu automatizările industriale, sunt soluții care oferă un grad ridicat de eficiență pentru procesele din locuința sau din fabrica ta.
Apelează la consultanții Consotech, iar aceștia te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.